Forum LotoXP
Home   >    Forum   >    Probabilitati   >    Au bilele memorie sau nu Page 1 >   >>




stradait.ro
#1
marian 4 Apr, 2014 8:43
id=1
As vrea sa punem capat (daca se poate) acestor interminabile "pareri" cum ca bilele alea au memorie deci se pot "previziona" extrageriile viitoare, ca "tragerile au legatura intre ele" , ca anumite numere "trag" dupa ele alte numere, ca anumite numere sau perechi de numere sunt extrase mai des decat altele si au mai multe sanse de a fi extrase in viitor , ca anumite grupe de numere au sanse mai mari sa "produca" mai multe numere decat aleatoriul, etc.

Maine se implinesc 4 ani de cand s-a postat primul mesaj pe acest forum. De 4 ani de zile nu am vazut absolut nicio demonstratie matematica in ceea ce priveste acest subiect sensibil, au sau nu bilele memorie? Ca unele bile sunt mai grele unele decat altele, ca suflanta nu merge cum trebuie, ca sunt 2 seturi, intrebarea ramane aceeasi: Daca bilele au memorie si implicit se poate determina evolutia viitoare a acestora, de ce nu se inchide loteria? Si nu ma refer la cea din Romania ci si la cele straine.

Ca sa fie ceva concret (lasam deocamdata deoparte raportul castig/investitie care trebuie sa fie supraunitar).

Se extrag 6 bile din 49 ( nu ma refer doar la LR ci la oricare alta loterie chiar si una unde un computer extragere numerele).

1. Probabilitatea unui numar de a fi extras este de 12,24 % sau o data la 8,17 extrageri. Sa se demonstreze MATEMATIC, ca se poate gasi o metoda de a "ghici" acest numar in mai putin de 8 extrageri (astfel demonstrand ca bilele au memorie). Perioada de test ar trebui sa tinda catre infinit dar nu cred ca avem atata timp, deci sa zicem 100 de extrageri (sau putin mai mult). As mai spune ceva si despre dispersie, dar lasam deocamdata asa.

2. Probabilitatea de a nimeri 2 numere din 6 (deci un sir de 6 numere) este de 13,24% sau o data la 7,55 extrageri. Sa se demonstreze MATEMATIC ca se poate gasi (deci pe viitor nu un sir performant din trecut) un sir de 6 numere din care sa iasa 2 numere mai bine decat zice teoria. Perioada de test sa fie la fel ca cea precedenta.

3. Probabilitatea de a nimeri 6 numere din 24 este de 0,96% adica o data la o (1) extragere. Sa se demonstreze MATEMATIC ca se poate determina un sir de 24 de numere care sa "performeze" mai bine decat teoria (tot asa pe viitor ca pe trecut stie toata lumea sa calculeze).

Acestea sunt cateva dintre intrebarile la care, daca se va gasi un raspuns pozitiv, atunci putem discuta despre memoria bilelor, despre suflanta, despre strategii. Pana atunci sunt doar discutii fara sens, fara substanta.

Postarea se afla in Forum->Probabilitati->Au bilele memorie sau nu
#2
Admin 4 Apr, 2014 9:27
id=2
test
#3
prodcomb 4 Apr, 2014 9:45
id=3
Precizari:
1. un numar ales din 49
2. 2 numere alese din 6 numere alese din 49
3. gresit; probabilitatea de a iesi 6 numere din 24 alese din 49 este 0,009.625, adica de cam o data din 100 extrageri.

Metodele mele de investigare, care sunt niste instrumente de lucru, folosesc multimi de numere in care identitatea oricarui numar se pierde. Deci nu lucrez cu numere ci cu multimi de numere.
Metodele mele urmaresc "iesirea din medie" adica zonele de "conflicte" care prin rezolvarea lor "aleatorul devine cuminte".
Aceste "conflicte" sunt generatoare de "surprize".
In concluzie, in medie, metodele mele se incadreaza in teorie si bilele nu au memorie, dar asculta de legile probabilitatilor.
#4
Admin 4 Apr, 2014 9:53
id=4
QUOTE prodcomb:
bilele nu au memorie, dar asculta de legile probabilitatilor.

Subscriu
#5
marian 4 Apr, 2014 11:08
id=5
QUOTE prodcomb:
Precizari:
1. un numar ales din 49
2. 2 numere alese din 6 numere alese din 49
3. gresit; probabilitatea de a iesi 6 numere din 24 alese din 49 este 0,009.625, adica de cam o data din 100 extrageri.

Metodele mele de investigare, care sunt niste instrumente de lucru, folosesc multimi de numere in care identitatea oricarui numar se pierde. Deci nu lucrez cu numere ci cu multimi de numere.
Metodele mele urmaresc "iesirea din medie" adica zonele de "conflicte" care prin rezolvarea lor "aleatorul devine cuminte".
Aceste "conflicte" sunt generatoare de "surprize".
In concluzie, in medie, metodele mele se incadreaza in teorie si bilele nu au memorie, dar asculta de legile probabilitatilor.


Bune observatiile, m-am grabit. La intrebarea 3 am pus corect probabilitatea dar cu gandul la a aproxima 1 extragere (0,96%) am pus 1 data la 1 extragere. Mea culpa.

Am inteles ce vrei sa spui. Si am sa traduc un pic. Tu spui ca abaterile de la medie se vor compensa in timp cu cat un experiment este repetat de mai multe ori. Si dau ca exemplu evenimentul "un numar sa fie extras de 3 ori in 3 extrageri consecutive" ( 6 din 49 ). Un astfel de eveniment are o probabilitate de aparitie de 0,09 ( 9% ca sa nu mai gresesc cu %) adica aproximativ o data la 11 extrageri (11,11). Tu vrei sa spui ca atunci cand aceasta medie este "normala" sau mai mica decat teoria, sa nu pariem pe numerele ce ar putea sa produca acest eveniment ( de exemplu avem acum numarul 45 care a cazut de 2 ori consecutiv, deci sa nu-l mai includem in extragerea viitoare ca aceasta medie sa creasca la 12 sau 13, deci o abatere) sau invers, atunci cand aceasta medie este mai mare (sa zicem ca in momentul actual este de 13 ) sa incepem sa pariem pe producerea mai deasa a acestui eveniment (1 numar sa fie extras de 3 ori in 3 extrageri consecutive) pentru ca aceasta medie sa se normalizeze.

Trec peste faptul ca distinsi matematicieni au demonstrat ca acesta "gandire" este Gambler's Fallacy (adica "credinta" gresita ca daca un eveniment s-a produs de mai multe ori intr-o anumita perioada de timp, se va produce mai putin frecvent in urmatoarea perioada si viceversa) am sa dau crezare teoriei tale si am sa presupun ca acesti matematicieni se inseala.

Cu ce te ajuta aceasta "gandire" ? Poti sa demonstrezi practic ca ai un avantaj cu aceasta gandire? Concret, cu exemplul care l-am dat : 1 numar sa fie extras de 3 ori in 3 extrageri consecutive. Si un contraexemplu pe extrageri aleatoare. Pot sa-ti spun ca am vazut la multe loterii "intarzieri" ale producerii evenimentului si de 10 ori fata de medie. Ce avantaj as fi avut atunci? Plus ca am vazut si "depasiri" ale valorilor mediei mai mari decat zice Inegalitatea lui Cebisev ( un procent mai mic de 89% pentru intervalul de 3 abateri de la medie ).

Chiar daca ai impresia de un avantaj fata de ceilalti jucatori la loto, nu poti sa "prevezi" cand aceste abateri se vor rezolva. Si chiar daca la un moment dat o grupa de-a ta (de fapt a lui Bernoulli ) iti va da mai multe numere decat teoria, suma investita pana atunci nu va compensa castigul obtinut. Acestea sunt probabilitatile.

Urmand firul logic, tu spui sa jucam atunci cand sansele sunt de partea noastra. Sa presupunem prin "metoda ta" am gasi o strategie de a castiga mai bine decat zice teoria. Cum nu exista 100% certitudine in nimic, atunci, pe termen lung, vei pierde. Sau poate demonstrezi tu matematic ca exista 100% certitudine.

Si inca ceva. Este ilogic ca tu sa mai joci la LR din moment ce aia controleaza bilele. Sau urna. De ce mai joci daca te "plangi" ca nu iti dau sanse normale de a castiga? Nu gasesc nicio argumentatie logica.

Edit. Mai gresesc formularile chiar si probabilitatile dar macar mi le asum si pun punct si virgula.
#6
marian 4 Apr, 2014 11:28
id=6
QUOTE Admin:
QUOTE prodcomb:
bilele nu au memorie, dar asculta de legile probabilitatilor.

Subscriu


Nu pot sa fiu de acord. Atata timp cat nu exista nicio explicatie rationala, plauzibila, nicio cauzalistica (dependenta) intre extragerile anterioare si cele viitoare, bilele alea respecta doar "legea" aleatoriului, a hazardului. Este aberant sa spui ca poti interveni in aleatoriu si sa il modelezi, sa-l supui. Ca poti sa-l determini intr-o proportie de 99,99%, hai sa zic ca pot sa accept, dar 100%? Este o absurditate.
Page 1 >   >>






Loading